10 ARALIK KASTAMONU KADIN MİTİNGİ
Tarih: 8.12.2017| Okunma Sayısı: 577

10 ARALIK 1919 KASTAMONU KADIN MİTİNGİ’NİN 98. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ

Mondros mütarekesinden sonra ülkemizin çeşitli bölgelerinde başlayan haksız işgalleri kınamak amacı ile Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde mitingler düzenlenmiş olup, aynı amaçla 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu’da o zamanki Kız Muallim Mektebi bahçesinde düzenlenen miting ise sadece ülkemizde değil, dünya çapında ses getirmiştir. Zira bu miting diğer bölgelerde düzenlenenlerden farklı olarak, düzenleyici ve katılımcılarının tamamımın kadın olduğu ilk ve tek mitingdir.

Bu mitingde Kastamonulu kadınlarımız ulusumuza yönelik işgal ve tehditleri lanetleyerek, gerekirse istiklal uğruna can vermeye hazır olduklarını haykırmışlardır.

Tertip komitesi başkanı Zekiye hanımın kahraman Kastamonu kadınının sesini tüm dünyaya duyurduğu tarihi söylevi aynen şöyledir;

“Kardeşler, hemşireler…

Daha bir sene evvel kırmızı rengi ile başımızda dalgalanan ulu sancağımız görüyoruz ki siyahlara mateme büründü. Muhabere meydanlarında vatan ve din uğrunda yüz binlerce evladımızı gömdükten sonra haktan adaletten bahseden Avrupalıların bir seneden beri başımıza açmadık bela kalmadı. Haktan en çok bahsedenler haksızlıkların en büyüğünü yaptılar. Daha dün bizim gibi refah ve saadeti evi barkı olan İzmir’deki hemcinslerimiz beyaz saçlı kadınlarımız kundaktaki yavrularımız Yunanlıların süngülerinden geçti. Her tarafı yüksek minarelerden beş vakit okunan ezanların Adana’mız, Antalya’mız, Antep’imiz, Maraş’ımız ve Urfa’mız elimizden alınmak isteniyor.

Hanımlar,

Büyük felaketlerimiz önünde evlatlarımızın kardeşlerimizin kanı ile suladığımız yurtlarımızın işgaline susacak mıyız? Hayır  hanım efendiler..

Mağlubuz silahımız yok fakat göğsümüzde imanımız bütün dünyayı yaratan Allahlımız var. İşte bizde imanımıza Allahlımıza istinaden haksızlara haksızlıklarını yüzlerine vurur ve cihan huzurunda ilan ettikleri adaleti isteriz.

Hanımlar,

Ne dünyayı kanlara boğan insanları tavuklar gibi boğazlayan erkeklere müracaat edecek değiliz. Bizim gibi şefkat ile merhamet ile düşündüklerine şüphe etmediğimiz itilaf devletlerinin büyük kadınlarına müracaat edecek ve birer telgraf ile bize yapılan haksızlıkları yazarak anlatacağız. Eğer onlar da hakkımızı teslim etmezler ise evlatlarımızın kanlarına  kendi kanlarımızı karıştırarak erkeklerimiz ile bir safta dinimiz ve istiklalimiz için haksız zalimlere tarihin lanetlerini terk ederek şehadetle öleceğiz….”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, vatansever ve fedakâr Türk kadınının çocukları olmaktan gururluyuz ve büyük yürekli bu kadınlara şükran borçluyuz. Kastamonu Barosu olarak bu anlamlı günde Kastamonulu kadınlarımızı kutluyor, kurtuluş mücadelesinde yer alarak tarihimize damga vuran kahraman kadınlarımızı bir kez daha şükran ve minnetle anıyoruz.

KASTAMONU BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

18.07.2018
AV. MEHMET ÇİFTÇİ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.