OcakŞubatMart
Ankara 01.03.2016
BARO BAŞKANLIĞI
DUYURU NO:2016/11

İstanbul Barosu Üyesi bir meslektaşımızın müvekkili sigorta şirketi adına rücu iş1em1erini başlatabi1mek amacıyla sadece plaka bilgisine sahip olduğu aracın sahibinin kimlik ve adres bilgilerinin tarafına verilmesi istemiyle İstanbul Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü'ne yaptığı başvurunun hukuka aykırı olarak reddedilmesi nedeniyle İstanbul 2. İdare Mahkemesi nezdinde açtığı davada verilen kararda; Avukatın görevinin icrası sırasında gerekli bilgi ve belgeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan isteyebileceği, bu durumun Bilgi Edinme Kanununa göre daha özel bir düzenleme olan 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'ndan doğduğu ve Avukatlık mesleğinin bir kamu görevi olması gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

İstanbul 2.İdare Mahkemesi’nin 23.11.2015 günlü 2015/1764 Esas, 2015/2149 sayılı iptal kararının bir örneğini bilgilerinize sunar, konunun Baronuz mensubu meslektaşlarımıza da duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla.

Avukat Metin FEYZİOĞLU