Dünya Kadınlar Günü
Tarih: 07.03.2015 23:00:00 | Okunma Sayısı: 976 | | |

8 Mart 1857 yılında, Amerikada bir tekstil atölyesinde ağır çalışma koşullarını protesto etmek isteyen kadın işçilerin başlattıkları grev sırasında çıkan yangında 129 kadın hak arama mücadelesi uğruna yanarak can vermiştir.

Yaşanan bu acı olay sonrasında 8 Mart tarihi , kadınların toplumsal ve sosyal yaşamda karşılaştığı sorunların ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesine dair taleplerin dile getirildiği bir gün olarak kabul edilmiştir.

Tüm dünyada özgürlük ve eşitlik mücadelesinin sembolü haline gelen 8 Mart Dünya Kadınlar gününde ne yazık ki, başta kadına yönelik şiddet, kadının çalışma, sosyal ve siyasal hayattaki konumu yine ülkemizin temel sorunları arasında yer almaya devam etmektedir.Özellikle son yıllarda artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olayları ülkemizin kanayan bir yarasıdır.

Sorunların çözümüne yönelik bir takım yasal düzenlemeler yapılmış ise de gelinen noktada , bu düzenlemelerin yetersiz kaldığı açıktır.Anayasamızın 10. Maddesinde kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu, Devletin, bu eşitliğin yaşama geçirilmesini sağlamakla yükümlü olduğu, bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı kabul edilmiştir.Bu nedenle , kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ve şiddetin son bulduğu, eğitim, sağlık ve sosyal imkanlardan en üst seviyede yararlandığı, hayatın içinde kadının hak ettiği şekilde yaşadığı bir ülke dileğiyle, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyoruz.

Kastamonu Baro Başkanlığı
18.11.2017 Cumartesi