Basın, demokratik hukuk devletinin temel taşı, bireysel hak ve özgürlüklerin teminatı, halkın doğru, tarafsız, hızlı haber kaynağıdır.
Tarih: 23.07.2014 23:00:00 | Okunma Sayısı: 1307 | | |

Basın, yaptığı işin mahiyeti itibariyle aynı zamanda bir kamu görevi ifa etmektedir. Kanunlarımızda basına ve basın mensuplarına yönelik ayrı düzenleme yapılmasının nedeni de buradan gelmektedir.

Basın, haberleşmenin son derece geliştiği günümüzde, kitleleri peşinden sürükleyebilmekte, çok kısa sürede organize edebilmektedir. Bu nedenle, haberlerinde kamu yararı ilkelerine de son derece dikkat etmesi gerekmektedir. Verilen haberler ile toplumdaki demokrasi kültürünün gelişmesinde önemli rol üstlenilmektedir.

Ülkemizde, sansürün kaldırılmasından bu tarafa, zaman zaman sivil iradeye sekte vurulmuş, yani demokratik hukuk devleti ilkelerinden taviz verilmiş, buna paralel olarak ta, basın özgürlüğü sekteye uğramıştır. Bu nedenledir ki, demokratik hukuk devleti ile basın özgürlüğü birbiri ile paralellik arz etmekte ve birbirinin teminatı olmaktadır.

İlerleyen zamanlarda, çok daha özgür bir ortam ve çok daha tarafsız bir basın görebilmek ümit ve dileği ile Tüm basın çalışanlarımızın, 24 Temmuz 1908 yılında basın üzerindeki sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kutlanan basın bayramını kutluyorum.

Av. Mehmet ÇİFTCİ

Kastamonu Barosu Başkanı